Acımtırak Bir Aile Draması: Magarsus

Blutv’nin yeni orijinali Magarsus, konusu ve oyuncu kadrosuyla şimdiden yılın dikkat çeken yerli yapımları arasında yerini aldı.

Adını Adana’nın Karataş ilçesinde bulunan Magarsus Antik Kenti’nden alan dizinin başrollerini Ercan Kesal, Merve Dizdar, Çağlar Ertuğrul ve Berkay Ateş paylaşıyor.

Dizinin yönetmenliğini Benim Varoş Hikayem(2017) ile dikkatleri üzerine çeken Yunus Ozan Korkut üstlenirken, senaryo Mustafa Yürükmen’e (Kendisinin ilk işi) ait.

Magarsus toksik bir aile draması.

Bulunduğu bölgenin narenciye hasılatını elinde tutan Halil Kurak ve onun despot yönetimi altında yalpalayan çocukları Tansu, Turgut ve yeğeni ‘Beton’u konu edinen dizi, yeniliğe ve moderniteye karşı direnen gelenekçi bir yapıyı temsil ediyor. Dizi bu yönüyle modern klasik olarak nitelendirebileceğimiz yakın zamanda final yapan HBO yapımı Succession (2018-2023)’la benzerlikler taşıdığı söylenebilir.

Yabancı rakiplerin bölgeye akın etmesiyle gücü ve konumu tehdit altında giren Halil, bu tehditlere karşı direnirken bir yandan da ailevi sorunlarla mücadele halindedir. Ailenin her bir ferdi kendi içlerinde bambaşka hikayeler, bambaşka yollar sunarken, senaryo tekdüzelikten sıyrılıp, çok katmanlı bir olaylar bütününe evriliyor. Birbirine tamamen zıt aile üyeleri bu zıtlığa karşı bir arada kalma çabası içinde pek sağlıklı ve sıkı olmayan aile bağlarını korumaya gayret ediyorlar.

Bu tür güç ve otorite savaşları konulu yapımlarda eril yapının kutsallaştırılmış ve ezberletilmiş yapı kodları bu dizide rahatsız edici derecede fazla olsa da Tansu karakterinin ruh ve bu ruhu gizlemeyen (kısmen) ve anlatmaktan çekinmeyen, görünür kılma çabası içinde olarak bu durumu az da olsa törpülüyor. Yozlaşmış erk yapının içinde Tansu gibi bir kadın görmek, beni sevindirmekle beraber umutlandırdı. Çünkü hayat siyah ve beyazdan ibaret değil, hiç olmadı.

Hikaye olarak benzerlerine çok rastlasak da Magarsus, bu aynılığı farkında olarak karakterlerine daha önceki yerli yapımlarda pek rastlanmayan özellikler bahşederek bu aynılıktan sıyrılmayı başarıyor. Senaryo dinamiği ile de dikkat çeken dizi bize her an yeni sürprizler sunabiliyor. Tekdüze, başı sonu ilk bölümden belli olan diğer rakiplerine (yerli yapımlar) en büyük darbeyi vuruyor.

Bütün oyunculuklar gerçekten son derece başarılı ama Çağlar Ertuğrul için ayrı bir parantez açmak istiyorum çünkü kendi ezberini bozmuş. Daha önce canlandırdığı karakterlerden tamamen farklı ve görece daha zor olan bir karakteri oldukça başarılı bir şekilde çıkarmış.

Magarsus bence (şimdilik) “eli ayağı düzgün”, seyir zevki yüksek ve merak hissi uyandıran iyi bir iş.

Paylaş

İlgili Yazılar